Allah Selamatkan Kamu.. !

Assalamualaikum, Welcome to aNas nO HouSoku :) Any typos don't blame me, blame AutoCorrect :P Syukran! "Warning! May Contain Bahasa Rojak, Spelling and Grammatical errors" [The Author]

Thursday, April 19, 2012

Towards The End....

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Haa.. kan aku dah cakap, masuk bulan april nih mesti mcm gelabah2 sket, especially bebudak lepasan SPM..
and 'luckily' i'm one of them too..

JPA dgn MARA dua2 lambat umum seminggu lambat.. apedaa~
16 April---  dasar tajaan baru diumumkan.. JPA dh xde utk lepasan SPM PILN yg mcm dulu2..
yang ada untuk lepasan SPM program khas jepun,korea,perancis dan german dalam bidang kejuruteraan dan limited utk 300 org shj.. so babai JPA utk lepasan SPM.. Program Biasiswa Nasional utk top 50 negara... mmg babai jugaklah.. haha..

so, ALHAMDULILLAH... dengan result spm haritu aku, secara automatik dapat bursary lebih kurang mcm hadiah dalam bentuk bantuan kewangan.. sesape yang dpt 9A+ and above akan dapat secara automatik..
alhamdulillah, walaupun bursary ni hanya utk persediaan/asasi dan setaraf oklah kut.. lepas habis asasi kene score 3.5 and above baru boleh mohon biasiswa JPA utk first degree..   hmmmm...
dalam m'sia haritu apply usim um dan uia sebagai pilihan teratas..  dan mmg x dinafikan universiti dalam malaysia pun hebat2 jugak kn.. tgklah mane dpt insyaAllah semua baik2 aja..

ok.. itu kes kalau dalam negara..
semalam aku isi borang online MARA.. pinjaman boleh ubah tu..


1st choice dentistry jordan.. 2nd choice medic UK..
hurmmm.. ada jugaklah konflik dlm pemilihan aku nih.. sbb mak aku agak risaulah kut kalau pergi jordan dgn faktor politik dan geografi.. dan mungkin jugak sbb agak baru establish.. tapi xde pun dgr cerita2 yg takut2 nih... hmmm
kalau nak pergilah Australia tapi malangnya xde pun yg ditawarkn.. 
kenapa aku nak JORDAN? mungkin sbb nak guna bahasa arab.. mmglah kat sana x mcm yg belaja kt skolah.. dan suasana yang lebih islamik insyaAllah banding m'sia dan UK kn..
tapi nk jugak tgk suasana die mcm mana.. tambah dgn ada cuaca yg mungkin best kut.. haha
lagi satu yg bt program dentistry kat  india.. mcm xnk je sbb ntahlaa....
pilihan kedua UK medik.. mungkin sbb dah establish lama...
TETAPI !! kene buat IB macam malas je sbb 2 tahun pastu dgr2 mcm susah sket.. xtahulah kn..
boleh je pilih medik jordan tapi sbb2 mcm tadi jadi kita pilih win-win situation.. haha
Selepas isi je akak aku ceritalah sket psl medik dentistry nih.. (mmg nmpklah pros and cons bagi aku) sbb mereka semua tahu yang budak anas ni.. mmg x penah serius dlm buat keputusan besar-besar ni  semua "ikutlah" je jwpn die..  nampak jugaklah mcm risau tuh.

THE TOP TWO MATCHES ON MY MIND RIGHT NOW
MEDIC VS DENTISTRY
LOCAL VS OVERSEA 

hmmm.. cerita panjang2 pun finally it's up to me!
Oh lupe.. 21/4 ni ada MAC jadi mcm biaselah mlm sebelum tu ada bicara tokoh..
aiyaa slides separuh siap malas gler nak buat!! nak ngarut ape pun xtahulah... hmmm
mmg sangat bz minggu ni.. esok nak pegi temerloh lepak sehari pastu pegi sekolah jumaat sampai sabtu..
sebelum tu.. alah!! yang mara ni kene buat esei pulak! nk b4 25/4 satu habuk pun x buat lagi.. nak xnak kene siapkan jugak by this week... BUSYBUSYBUSYBUSYBUSYBUSY.. XD

so, my advise is... it's better for you to plan ahead for your future so that you don't have to make a hasty choice in the end.. think carefully and get to know yourself better. its a big decision to make determining your life in the future.. don't take it for granted.. and you have to know that the competition is more difficult  every year..

p.s : kalau perasan dalam post ni byk perkataan kut.. mungkin.. tgoklah.. mmg dah terbiasa kut.. hmm mcm mana nk buang supaya lebih certain dan confident ?? ok yg ni x berapa bagus jgn ikut..! XD

the secretary of my own...





CATCH ME BECAUSE YOU CAN :)

Instagram

Blacy Smiley - Haha Bucktooth