Allah Selamatkan Kamu.. !

Assalamualaikum, Welcome to aNas nO HouSoku :) Any typos don't blame me, blame AutoCorrect :P Syukran! "Warning! May Contain Bahasa Rojak, Spelling and Grammatical errors" [The Author]

Monday, December 24, 2012

All The Way From Shah Alam, with LOVE


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

الحمد لله, انا مسرور وسعيد جدا !!!
شكرا الى ابي و امي و عائلتي أخر
*Tarikkkk, Hembuss, Tarikkk, Hembusss..”
HAHAHA, aku ni dah kenapa? Excited semacam..!!
Mana taknya, happy gila wehh.. ok2 tenang2 aku cerita ikut kronologi…. Huhuuh

Mula2 parents aku biasalah akan minta semua maklumat aku kat sini, macam alamat nombor telefon dan sebagainya… Nak dijadikan cerita selepas aku dah bagi tempat aku tinggal ni atau lebih glamour dengan nama SAKAN OMARI… tetiba mak ayah aku cakap nak hantar parcel kat aku.. pastu aku pun, ehhh.. JAP! Tu bukan alamat surat menyurat tapi rumah je.. rumah ni takde peti surat.. posmen pun aku tak nampak setakat nih.. ada tak ek? HAHAHA yang aku tak boleh blahh time tengah skype, aku tanya nak hantar apa.. ayah aku cakap hantar MAGGI.. aku macam ehh?! Terkesima sebentar.. lepas tu aku ok jer.. tapi nada time sembang tu macam main2 je.. aku pun tak expect sangat pun..

Next time, kitorang skype, mak aku cakap dah pos dah parcel tu… aku dengan tetiba je jadi excited.. HAHAHA, serius ah? Aku tanyalah hantar apa..? pastu mama nak main rahsia rahsia pulak.. hehehe ;D mak aku cakap tunggulah nanti bila dah dapat tengok dapat apa…



TUNGGU TUNGGU….
Dah seminggu, baru nak pergi ambil, tapi sebabkan kelas habis petang so tak dapatlah nak ambil minggu lepas.. sabtu aku pergi dah tutup pulak مكتب البارد  dengan perasaan hampa dan sedih aku pun pulang ke rumah.. sobs sobs..  mama pun dah berapa kali tweet aku Tanya dah collect parcel ke belum.. aku serba salah nak cakap tak..

Jadi, hari ni sebabkan syllabus dah habis, lecture pun takde harini, aku pun gagahkan diri untuk ke بلد dan terus ke pejabat pos... dah collect tu tengok kat kertas tu bahagian barang yang dihantar... ‘INSTANT MEE’ I was like.. HAAA?! Mixed feelings i can say happy, shocked, touched J dengan semangat nya aku balik bukak properly dan tengoklah apa yang aku dapat....

MAGGI DAN ASAM..


Walaupun maggi dan Asam bukanlah makanan yang sangat berkhasiat.. hehehe tapi both my parents really do know what I favour =) dan mungkin  insyaAllah boleh  jadi pemangkin semangat untuk final exam nanti memandangkan sekarang ni macam tengah malas sikit.. hehhehe.. =) LOVE MY FAMILY MISS THEM...

HAVE FUN AT LANGKAWI THIS WEEKEND, THOUGH YOU’LL BE MISSING ME.. =’)

gambar tak update.. takde baby dzafir aidan =)

the author

Saturday, December 15, 2012

It's FOURTEEN-TH 14th


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14 14
empat belas - fourteen - أربعة عشرة 

This number has many meanings to me.. =) Haha, but don’t get me wrong it’s not like a lucky number or whatsoever..
Well besides my birthdate, 14 December 2011 was the first day of me becoming alumni of SBPIT…  Not to mention that actually I left the school on the night before...

And the other event was dated on the 14th September, my departure from KLIA to JORDAN and start a new life journey as a university student I can say  :/ so it has been 3 months now I set foot here, Alhamdulillah things are doing fine except that the water at my sakan will constantly and completely use up on Thursday L but things are fine, bak kata pepatah alah bisa tegal biasa… hahaha XD.

Well, hmm actually, I can’t believe that I’d left school for a complete year.. I miss my friends though we frequently stay connected via twitter or facebook.. Ehsan, Izzul (paling susah nak contact! Hahaha), Razwan, Nadzir, Idzuan and you too of course J nak kabo nye 5 years of friendship will never be replaced and has  its own unique value as I will have another  5 years set of friends here J and my friends here too are GREAT! =) Friends are friends and they cannot be compared… orang cakap nilah pelbagai ragam dan membuatkan kita unik mungkin! J

Setahun lepas macam ni, tak tahu pun akan sambung belajar kat Jordan.. berangan tu adalah tapi main-main jelah takdelah yang mengharap giler-giler punya.. hahaha sebab aku ni bukannya jenis yang ada target yang jelas sangat time lepas spm haritu, ingat lagi malam last kat sekolah tu, punyalah kelam kabut nak packing barang sebab kena balik malam tu jugak, pastu last isya’ kat surau ghazali lagi.. =’) nostalgik betul, kelakar pun ada bila ingat balik… Sekarang ni junior muda setahun pun dah habis sekolah.. perghh cepat betul masa berlalu. Time sure is something very mysterious!

“Sometimes, you will never know the true value of a moment until it becomes a memory”

Past, Present and Future…
3 completely different moments with only 1 millisecond in difference…
The question is how well we take benefits from em… J

Okay, dah cukup cukup layan perasaan… Haahaa kita fikir pasal masa depan pulak dengan manfaatkan masa sekarang! Yeahh =D

the author

Half-way =D


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Alhamdulillah, sedar tak sedar dah hampir 3 bulan kat Jordan ni… hmmm, and we just completed our 2nd exam for this first semester of our very first year. so, coming for us will be the final exam starting 29th December for biolab, and all the exams will contribute 40% marks since the first and the second exams are already 60% All praises to Allah, not to brag or something, I have exceed the passing marks for every subjects.. =) HAHA okay ni baru pass okay.. insyaAllah I’ll keep up the momentum even though the weather here keeps slowing me down.. hahaha it’s so nice to sleep when the night is actually longer than the day, sampaikan nak bangun pagi pergi ke lecture pun teramat sangatlah malasnya hahahaha .. (okay, jangan tiru perangai macam ni.. =P )

Entah kenapa lepas habis 2nd exam ni, tetibe je layan balik semua movies harry potter.. hmm mungkin sebab naza penuhkan TL aku dgn tweets harry potter movie marathon dia, budak2 ni pun kat bilik lain belake layan harry potter tetiba..  sampai mama cakap kalau ada subjek HP aku mesti boleh score A++++ gitu, hahaha  pastu pesan jangan sampai terbawak harry potter dalam exam hall nanti.. insyaAllah will keep that in my head… dan sekarang instead of studying I’m googling for “read harry potter online” hahaha crazy me I guess you might say =P on a second thought its kinda nostalgic you know, I grew up with harry potter =D
you just never get bored =)


And sometimes this comes to my mind, that if I can read all the 7 series of HP over and over again..  Because I happened to understand more about the story after each reading and it somehow more enjoyable..  but why not with A-Quran? Cuba kira balik dah berapa kali khatam Al-Quran, adakah dengan setiap kali khatam tu kita makin faham..? bahasa Arab belajar, Quran terjemah pun ada.. at least there should be some improvement I suppose.. hmmm still loads more room to improve insyaAllah..
Okay till the next time =)

the author

Monday, November 19, 2012

A Newborn Baby =)


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Alhamdulillah, bertambah lagi seorang anak saudara aku, seorang lagi umat nabi Muhammad s.a.w =) pada tanggal 2 Muharram 1434h bersamaan 16 November 2012…

Congratulation!! to my sis HANIZA and her husband abg HAZRUL for your newborn son..

MUHAMMAD DZAFIR AIDAN BIN HAZRUL NIZAM

curi gambar instagram =P

semoga menjadi anak yang soleh =)
Damia dah dapat adik baru.. =) cucu lelaki pertama abah dengan mama =)

 haishh rindu pulak nak lepak dengan dua budak damia dengan khadijah tu.. huhu tahun depan balik in Shaa Allah Damia dah masuk tadika, khadijah sebelum pergi takleh jalan lagi.. tapi sekarang dah pandai jalan terkedek-kedek tahun depan mesti dah pandai cakap dah 2 tahun.. hihihi.. Dzafir pulak nak dekat setahun sebaya macam khadijah time baru nak pergi haritu.. =) khadijah dulu 15.11.11 Dzafir ni pulak 16.11.12 sehari je beza.. huhu


Okay.. Rindu pulak  nak balik Malaysia =’/

Memandangkan sekarang ni kat Jordan asyik2 nak buat demonstrasi je berikutan penarikan subsidi oleh kerajaan ke atas petrol, gas masak dll.. but nothing serious actually right now.. =) In Shaa Allah will always be.. 


the author

Satu Detik Permulaan O:)



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

SALAM MAAL HIJRAH 1434H

okay aku agak rindu MSSAAS

2010 – Thailand
2011 – Malaysia
2012 – Jordan

Hmmm, 3 tahun baru 3 tempat yang berbeza… Semoga tahun baru hijrah ini dapat dihayati bersama =) ingat balik kisah 1 muharram penghijrahan nabi dan muhajirin dari mekah ke madinah.. kalau teliti balik halus dan kemas je kronologi penghijrahan nabi penyeksaan arab jahiliah kepada islam mekah, perjanjian aqabah 1 & 2  dan rentetan-rentetan peristiwa yang lain.. tak perlu rasanya nak bercerita kat sini sebab semua telah didedahkan sejak tadika lagi kan.. =) sama2 kita berhijrah dan berkorban ke arah yang lebih baik daripada hari semalam =)

Tapikan……

Dalam kita nak menghayati antara hari kebesaran Islam ni… Israel laknatullah telah menyerang Gaza.. =’( saudara Islam kita… bila kat Jordan ni makin dekat sebenarnya dengan Palestin.. even kalau pergi laut mati, laut merah, ma3rakah yarmouk tu dah boleh Nampak dengan mata sendiri Palestine tu sendiri.. Ya Allah lemahnya diri ini, kuatkah iman kalau nak bawa kaki melangkah ke masjid, mencelikkan mata untuk qiamulallail meringankan lidah untuk berzikir dan mengaji pun susah??.. =’( Tamparan untuk diri sendiri yang masih laqha, alpa dan leka… sama2 kita muhasabah diri…  berdoa untuk saudara kita dan mengubah diri menjadi Muslim dan mukmin yang sebenar sebagai seorang hamba Allah dan Khalifah di muka bumi ini… fahamilah Islam sebagai Ad-din =) In Shaa Allah sama2 kita berusaha.. 


the author

Jaulah JeJoden =D


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Seperti yang dijanjikan, aku nak share serba sedikit tentang Jaulah jeJordan selama 3 hari.. =)
Banyak sebenarnya tempat yang kami lawat, bermula dengan Ummu Qais, Jerash, Cave of the 7 Sleepers dan yang terakhir pada hari tersebut, Jabal Amman..
Overall, Ummu Qais, Jerash dengan Jabal Amman sama je kota tinggalan Rom dekat sini dapatlah tengok mini colosseum (half-moon je) dan seni bina pada zaman tersebut.. tiang- tiang yang tinggi tu semua ada =)  Jerash atau Gerasa itu pula merupakan salah satu daripada 10 Bandar Kota Rom yang terlengkap di dunia dan kerja-kerja arkeologi masih dijalankan.. Jabal Amman atau Citadel bersama dengan kota-kota rom yang lain termasuk Petra semua bersaing dari sudut perniagaan.. Cave of the 7 Sleepers or famously known as Ashabul Kahfi.. At first, I was just like amazed that “ hey this story of the 7 sleepers are recorded in the holy Quran, and now I’m here” yelah memanglah ada juga pendapat2 yang mengatakan gua ni terletak di turkey tapi ada jugak yang mengatakan terletak di Amman, Jordan.. tak kisahlah siapa betul siapa salah, yang penting pengajaran yang diambil daripada ‘short visit’ ini bagaimana 7 orang pemuda beriman yang sanggup mempertahankan agama Islam daripada Pemerintah yang zalim, dan dengan kuasa Allah mereka ditidurkan selama 309 tahun (kisah selanjutnya dalam Surah Al-Kahfi.. baca setiap hari jumaat ye in shaa Allah) MASYA-ALLAH teringat pulak nasyid Raihan :’)

Pada Hari Kedua,
Keseluruhan tempat melawat atau mungkin lebih sesuai dengan istilah ziarah kerana kitorang diberi kesempatan untuk menziarahi 5 maqam para sahabat Rasulullah =’) terasa syahdu mendengar kisah2 riwayat hidup para sahabat dan perjuangan mereka, kadang-kadang tu terasa dekat, yelah kan sebelum ni baca dalam buku-buku je nama-nama besar dalam sejarah Islam ni , tapi kali ni maqam tu dah ada depan mata..  maqam muaz bin jabal r.a dan anaknya abdul rahman bin muaz r.a, Amar bin Abi Waqas r.a, Syarhabil Bin Hasanah r.a, Abu Ubaidah Al-Jarrah r.a dan Dirar ibni Al- Azwar r.a…  In Shaa Allah, kita semua memiliki semangat jihad yang tinggi dan kelak ditempatkan bersama orang-orang yang beriman =)

Hmm, untuk dinner malam tu kami ber-bbq di tepi pantai Laut Mati !!! Eksaited yang amat waktu masuk laut tu.. huhu, tak percaya badan ni yang seberat 65kg boleh terapung atas laut mati tu… hahahaha yelah kita terapung bukan sebab ringan tapi sebab density badan kita yang lebih rendah.. hahah, Nampak aplikasi ilmu fizik di situ =P tapi 10 minit baring2 dalam laut tu dah mula rasa pedih2 kat kulit orang cakap sbb air keluar dari badan via osmosis sebab concentration gradient.. hahahah tapi subhanaAllah jernih sungguh air laut tu.. =) gembira-gembira jugak kisah di sebalik ‘mati’nya laut tu kenalah amik pengajaran… tempat Allah s.w.t telah melesapkan sebuah kaum yang ingkar atas suruhan Allah, kaum mana? Kaum Nabi Lut A.S lepas habis makan kitorang pun pergi ke aqaba untuk bermalam… segan, malu dan malas nak cakap tapi tempat tidur sewa tu memang sangat HAMBAR, tak best langsung… hahaha XD

Last Day!!!
Harinilah kemuncaknya, pagi tu jalan2 kat aqaba kat sini memang kawasan pantai laut MERAH! Lawat kejap kubu pertahanan Salehuddin Al-Ayubi kat sini pastu pergi Aqaba beach.. tak mandi pun just tengok laut je.. hmmm Cantik giler air dia.. biru je tak macam laut cina selatan.. hahaha.. tapi agak rushing sebab nak berkejar ke tempat yang paling epic sekali PETRA!!!!

PETRA?!! One of the seven wonders of the world together with the great wall of china, macho pichu, pyramid of Giza, Taj Mahal etc.. hmmmm excited yet exhausted to walk there.. besar giler dalam tu kalau setakat jalan 2-3 jam memang tak sempat nak tengok semua parts dia… nak bergambar lagi kan.. hehehe =D Ya Allah, halus sungguh seni ukir masyarakat  zaman ni Nabatean.. kawasan gurun bergunung ganang tu terselit ukiran2 binaan-binaan yang unik, chehh cakap macam sejarawan teliti betul2 je.. hahaha XD pintu depan tu yang dinamakan city of rose.. (kalau tak silap) keseluruhannya kat sini just guna eyesight je.. hahaha dan mungkin kalau nak cepat bolehlah naik unta ke keldai ke kuda ke.. tapi sebelum naik tu Tanya harga dan mintak harga paling rendah sekali.. sebab dorang ni bukat ada rate ke standard harga pun.. main letak je -.-“  kat sini jugak menjadi lokasi penggambaran filem Indiana jones yang mana satu tak tau.. hahaha dengan transformers 2… ada kisah sebenarnya kat sini… pendekkan team jaulah kitorang tak sempat pun naik sampai tempat transformers  tu sebab dah lambat L tapi adalah kitorang yang hmmm nak kata bertuah pun tak sangat.. everything comes with a price right? Termasuk aku dapatlah naik tempat transformers tu just untuk bergambar dua tiga sebab dah nak gelap then turun balik bukannya sekejap.. time tu memang dah penat giler… sampai kitorang terpaksa ikut arab badwi situ yang jaga2 keldai unta semua tulah ke kampung dorang then hantar kitorang balik ke main entrance naik kereta ikut pintu belakang sebab dah gelap dia kata nanti kitorang tak jumpa jalan balik kalau tak ikut dorang.. hmm berkeldailah aku naik bukit senja2 tu.. memang sakit giler naik binatang tu… hahaha  dan disebabkan kitorang dah lambat keluar so, tak sempatlah nak beli souvenirs bagai untuk family and friends dekat Malaysia.. I’ll never forget you all.. In Shaa Allah next time ada lagi untuk aku belikan.. =)

last but not least.. inilah beberapa gambar yang dah ditapis  GAMBAR KAT SINI


the author

Sunday, November 4, 2012

It's Aidiladha =)


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Fuhh… akhirnya kembali bersemangat untuk menaip dan update blog ini.. =D  so post kali ni nak share sikit suasana aidiladha yang dikatakan meriah tapi hakikatnya agak hambar…  hahaha XD kenapa? Hmm kenapa ek..? mungkin sebab takde makanan yang best2 dan sedap2 belaka kat sini.. hahaha ish3.. itu bukanlah penghayatan sebenar AIDILADHA ini kan? Pengorbanan yang harus dilakukan demi Agama Islam.. tak kisahlah tenaga ke harta ke kan.. kira ni salah satu pengorbanan jugaklah kan..? berjauhan dengan keluarga untuk berjihad dalam ilmu.. insyaAllah lillahi taa’la =’)malam raya tu of koslah ada takbir raya kat masjid dan pelajar Malaysia diberi peluang untuk takbir style Malaysia.. huuhu teringat raya dengan family dan kengkawan kat Malaysia =’) oh ya sebelum tu pun sempat nak video skyping with ze family =’D. pagi raya tu pun lepas habis je solat raya memang totally hambar... hahaha XD 
Nami, Shuk, Iman, AKU, Zaper
Salam Aidiladha daripada ex-SBPIT JUST =)

Majlis hari raya 2/11/2012 2.00pm makan best penuh satu pinggan berlaukkan daging.. hmm tak sure pulak daging apa, kabonya daging unta tapi rasa macam lembu, yang pasti bukan kambinglah!! Hihihi Alhamdulillah.. =) melapah daging pun ada time hari tasyrik tuh tapi tak dapat join tapi dapatlah jugak se-plastik daging korban.. huhuh sebab apa? Sebab pergi jaulah!! Yeahh.. okay nantikan post seterusnya mengenai jaulah jejoden nih.. =D (bajet hot je) hmmm, campur tahun ni dah dua kali tak beraya bersama keluarga =’( sebab tahun lepas raya kat sekolah nak SPM lah katakan.. huhu.. but seriously last year punya sambutan aidiladha agak best dengan pot luck dan jamuan malamnya tuh… full with sweet memories gitu XD mesti ingat punyalah tak boleh lupa kut… =D

Okaylah kesinambungan dengan post yang sebelum ni tentang exams.. Alhamdulillah untuk first exam ni biology, chemistry, English Alhamdulillah =)  minggu ni memang pulun habis habisan untuk arab.. huhh, macam arab tinggi tapi taktaulah kenapa rasa macam lagi susah sebab orang arab yang buat soalan mungkin? Macam biasalah soalan pemahaman dan mufradat memang agak mencabar keimanan.. ehh?! Result pun belum dapat lagi sebab bertulis kan bukan macam exam lain2… ok, tak nak komen panjang2 just wanna say and hope that I can cope with the new university life ecececeh =P new environment, way of studying, friends.. yesss!! It was just the first exam, there’s still the 2nd and final exam.. okay am trying to aim high! insyaAllah biiznillah yet I have to work harder because there’s still room for improvement. =)

and one more importang thing... I miss my family damn much! ='/ and to Mama yes I do miss you with the rest of the family too. Abah and of course siblings.. =) 

friends too, lets hangout sometime together... 

p.s : still trying to improve my ammi and fushah which sadly I could say with just little effort L have to build up my confidence first and of course vocabs.. 

the author

Tuesday, October 9, 2012

حياة جديدة في الأردن


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

Ohhh.. hmmm, sedar tak sedar dah masuk minggu ke4 kat Jordan nih.. huhu kala dulu kat sekolah setiap bulan mesti ada balik cuti bermalam.. time tu mesti excited gila nak balik rumah nak jumpa family.. hmm tapi sekarang ni dah berbatu2 jauh.. taktau lahh bila akan balik kan.. most probably next year baru balik… =’(
So, first night ada kat Jordan ni malam tu jugak dapat rumah.. but bad luck me! Rumah tak cukup jadi kene menumpang dulu… =[ (sebenarnya ada kisah sebalik nih.. tak taulah aku yang lambat ke terlalu baik ke ape.. :/ ) tapi tak kisahlah, asalkan sekarang ni hidup dah mula stabil aku duduk serumah dengan shukri sharif dengan hazmie.. memang lari betul dengan plan time kat Malaysia.. but Allah sure do knows what’s best for me =’D 1st weekend tu kitorang takde benda pun.. walk around syari’ jamiah with our (mirul, adli, luqman and me) mentor abg haniff.. beli sim card baru dll tapi seriously aku rasa celcom Malaysia & etc  tetap terbaik.. hahaha kat sini nak beli topup kene charge kut!  First time pergi JUST, ada Placement test English dengan computer Alhamdulillah dua2 pass.. huhu =D

Maka next week tu bermulalah kelas.. but once again bad luck me! Tak boleh nak sign in student centre utk tengok jadual so kene pergi student service kat JUST utk new password… :/  tapi takpelah takdelah busy sangat minggu tu.. lagi satu kene pergi balai polis amik semua cap jari utk issuance of stay. Panjangkan tempoh visa blaa blaa… aku pun ikut jelah.. hahaha weekend tu dah laa ada MHS atau nama panjangnya Minggu Haluan Siswa.. hmmm entahlahh, I never like any orientation week… so-so jelah orientasi ni.. hahahha adalah some informations dapat.. team PINTAR pun dapat sort of like usrah team.. :/


Nak masuk minggu kedua nih, barulah aku dapat pergi ke lecture, lecture so far so good. The contents are much more like INTEC (chem and BIO) ohh ye, semester ni aku 6 subjek je…. Biology, bio lab, chemistry, arab fushah. English 112 and culture.. arab fushah tu macam arab tinggi but still.. low on vocabs gives me some difficulties.. =( HAA, bercakap tentang arab nih.. hmm yang arab ammi pun macam errr je.. hmm, maybe sebab baru sebulan kut duduk sini.. nak cakap yang simple2 bolehlah tapi bila arab tu dah balas.. haa mulelah kelip2 mata nak respon.. hahah XD dan minggu ni jugaklah aku pergi buat kasyfu dam.. amik darah untuk urusan iqamah ke visa ke apetah.. haha.. ganas dowh arab sini cucuk nak amik darah.. =/ weekend tu, barulah minggu yang betul2 free.. haha yelah minggu sebelum tu kan ada MHS… =)


third week.. =) classes all day long.  every day starts at 8.15 in them morning.. so nothing much change from the daily hostel life.. haha wakes up early in the morning.. then leaves house early too.. but maybe worse than hostel life… haha I have to catch a bus to go to mujammak sheikh Khalil (bus station) for 20 qirsh then struggle a bit with the arabs to get on the bus to JUST.. yeah previously it was just 35 qirsh but the last week the fare rose up to 40qirsh.. -.-“ bus drivers tulah buat mogok nak naikkan tambang bas.. sehari takde bas.. terpaksa naik teksi ke JUST..  weekend tu  aku pergi ke ma3rakah yarmouk… =) the battle site of the battle of yarmouk…


HAAA… nak ceritalah sikit serba sedikit sejarah tempat ni… inilah tempat berlakunya peperangan yarmouk, antara tentera islam yang diketuai saidina Khalid al Walid menentang tentera byzantine Rom.. dan sudah tentu tentera Islam menang dengan strategi perang yang mantap walaupun bilangan tentera yang lebih sedikit dan kelengkapan perang yang kurang lengkap berbanding dengan pihak musuh.. dalam peperangan ni jugaklah berlakunya kisah tsa’labah yang menemui sakaratul maut dalam keadaan haus tapi masih mengutamakan sahabat yang lain yang lebih memerlukan sehinggakan pass pass kat orang lain sampai takde sorang pun yang dapat minum sebab dah syahid.. =’) peperangan ni jugak telah membawa kepada pembukaan baitul maqdis semula oleh khalifah Umar ibn Affan…
So, sekarang dah masuk minggu keempat…. Upcoming quiz and test are bio lab and English 112.. doakan aku insyaAllah.. nak score nih!! Hehe =) lepas2 ni nanti adalah test bio chemistry dan arab.. =/ till then insyaAllah I’ll write more =) love you all readers esp my family and friends there in MALAYSIA =)

the author

Sunday, September 30, 2012

Change!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه
hmmm, Change?
yess.. i wanna do some transformation some change to my blog... sejak dari 2009 rasanya, macam nilah rupa bentuk wajah blog aku... =/

so sekarang ni aku dah bercadang nak tukat background, header dan mungkin URL blog aku jugak..
hmmm, so sesape yang ada buat link ke blog aku, mohon tukar sebab nanti link rosak.. so pertukaran ni mungkin dalam masa terdekat ni.. tak dapat nak janji bila sebab masih dalam proses.. kalau boleh nak tukar semua sekali gus... chehh, bunyi macam gempak je kan.. macam jelah kan.. padahal bese2 je... hahaha XD

http://anas-hambaallah0814.blogspot.com

insyaAllah inilah nanti  address baru blog aku.. :D
hmmmm,  so far life's good, insyaAllah.. hidup kat sini makin selesa kut.. =)
walaupapepun... rumah tetap yang terbaeekk.. ='D aku dah janji dengan mama dengan abah nak bagi gambar sket.. tapi tak taulah, sorilah lambat sket... kalau rumah tu yelah nak kasi cantik sket dah tersusun kalau tak nanti...... lagia satu aku ni yang mungkin tak berapa sangat nak amik gambar... lagi2 kalau nak upload.. macam agak malas... hmm... papepun insyaAllah nanti2 aku buatlah

the author

Monday, September 24, 2012

Two Hundred and Sixteen Months + One month…



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

14 August 2012..
Yes, I know that it might be a little too late.. not little but way too late for me to post about my birthday =) but I just wanna keep the memory here, well they said 8teen years old is a special birthday.. huhu
Oklah, hmm, Birthday aku tahun ni hari selasa, hari selasa tu jugak final exam aku dekat INTEC, dah memang biasa birthday aku time periksa termasuk trial pmr dgn spm.. apa yang aku nak cerita ni, hmm tahun ni aku celebrate kat rumah.. hehe =P birthday cake oreo cheesecake yang aku beli sendiri pakai duit mama.. haha XD nothing much.. doa2 but still I’m happy =) thanks mama, abah!
Hadiah yang fizikal takde except from my sis, a hoodie  and the other from ikhwan my junior at school.. hahah sempat jugak die bagi time aku pegi sekolah 30 ogos tu.. tahun ni takde dah buka2 locker kat kelas ada hadiah tersembunyi.. huhuhu  miss the good old days =’)
Hmm, tapi tahun ni, apayang aku rasa sangat awkward bila time dalam dewan peperiksaan kat intec tuh.. mereka yang lelaki (sesetengah) nyanyi kuat2 lagu birthday sampai kena marah dgn lecturer.. hahah XD thanks memang tak sangka.. hahaha


“FACEBOOK NEVER FAIL TO REMIND US ABOUT SOMEONE’S BIRTHDAY”
So, tahun ni aku buat sedikit kelainan, aku privatekan birthday aku so that only those who remember  (dan mungkin juga mereka yg nampak org lain wish) will wish me.. hehe =P mereka yang wish tanpa diberitahu, walaupun ada sedikit hints yang aku bagi.. hahaha thanks really do appreciates the wishes.. tak kisahlah fb ke twitter ke whatsapp ke text msg ke call ke kan… =’D yang lelain takpe tahun depan ada lagi, insyaAllah semoga panjang umur murah rezeki..





Hek hummm…
So now let us move on to what happened + One month later.. =’(
14 September 2012..

Hmmm, sebenarnya dah start 13 sept lagi, lepas habis pre departure MARA kat KL..
Rasa mcm gloomy je petang tu.. :/ ali, sofi balik rumah. Adik aku dah jumpa semalamnya, adik ada trial SMA, so tak dapat nak ikut… and even pagi tu pun ani dah pergi kelate ke ganu eh? Entahlahh dah lupa so bye2 pagi tu je dgn budak Mia tu sekali :’) ayun dgn a. zamri and also baby khadijah mmg ada kat rumah..


 Kami semua diarahkan untuk kumpul kat klia pukul 11 malam utk check in luggage, flight pulak pukul 3.30 pagi Qatar Airways…. Memang agak havoc gak malam tu, especially time nak bersiap tu.. macam nak tak nak je pergi… :/ hmmm, Nampaknya malam tu urusan check in tak berapa smooth sangat sebab tak confirm kaunter mana lagi.. pukul 12 lebih baru konfem tu pun satu kaunter je bukak… sebelum check in tu, kitorang makan kat MCD hahaha, tempat biasa kan… last meal with family… as expected luggage aku memang kene bayar evethough max weight die dah naik sket.. hahaha XD.. tapi memang lama gila nak tunggu check in tu yelah  sampai pukul 11 check in pukul 12 lebih nak dekat pukul satu, kesian kat mama, abah, siblings sbb kene tunggu lama.. ayun dengan khadijah lagi kan… kesian khadiah :’(  Salam2, peluk2 babai2 dengan family amik gambar, dalam pukul 2 macam tu barulah aku turun escalator tuh.. perghh sebak wehh.. sebelum ni selalunya kita yang babai kat atas tengok orang lain turun bawah.. but this time a different point of view… dari bawah pulak..  and with that I saw my family for the last time.. =(



Dan bermusafirlah aku…. Thanks jugak kepada kengkawan yang wish aku :’) terharu.. ada jugak yang aku call dan yang call aku… thanks again.. oleh sebab malam tu havoc sket jadi macam tak sempat nak call ramai orang sebab dah lambat kan…


8 Jam terbang. Memang penat giler… tido pun kasi hilang ngantuk je.. badan letih lenguh semua ada… hahaha itu baru sampai DOHA, QATAR 6 jam transit kat sini… tak tahu nak buat apa kat situ selain solat dengan makan… nak tido pun tak lena.. hmmm… sambung balik perjalan ke AMMAN, JORDAN dalam 3 jam.. fuhh.. penat tunggu beg2 gergasi aku dah laa trolley tak cukup.. satu trolley share 3 orang pun dah menggunung.. XD seniors jemput kitorang then naik bas dalam  1 jam lebih jugak perjalanan, barulah sampai IRBID… rumah kat SAKAN UMARI.. tak berapa best pun tempat ni.. hahaha.. tapi takpelah bersyukur.. =’)

p.s : till next time, cerita aku kat sini pulak for the first two weeks ke first month ke tengoklah tahap kerajinan aku…. Thank you for reading..

the author

Thursday, September 13, 2012

Well Prepared.... AM I ??

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

tik tok tik tok....

"you're running out of time..!"
"for what?"
"err, buat tak tahu pulak dahh.. kau dah siap packing belum"
"malas giler lahh nak packing bagai.. hahaha "

hahaha.. cukup2 cakap sorang2.. hehehe
itulah masalah aku.. dan mungkin number 1 problem for everyone.. PACKING.. tak rasa benda tu memenatkan ke.. dah laa tak best.. hahaha
hmmm, so barang2 semua dah beli.. cargo bag, cabin bag, laptop.. (SVE15118FGB) google sendiri.. ahahah.. dengan beg sandang..

terlalu banyak nak cerita.... pergi buat ic baru.. renew passport.. even shopping barang2 pun lambat.. mungkin aku takdelah nak semangat sangat kan.. nak beli apa pun macam tak tau..

oh yee, haritu aku pergi sekolah.. kononnya nak mintak restulah.. hehe
bestlah jugak overnight rumah idzuan.. layan 2 movie dekat starmall.. drive kancil memalam dgn drifter shuk terbaekk ahh.. haha datang sekolah jumpa cikgu2, ustaz2, teachers... tapi paling lama lepak sembang2 dengan cikgu norzie.. guru kelas aku.. seronoklah jugak.. rasa muda balik, yelah pergi tempat meremaja dewasa kan.. haha (bahasa ape nih?) tapi tulah tak sempat nak jumpe juniors sgt.. sebab dtg time sekolah kan.. habis pnp 2.50.. kitorang kejar bas 3.30.. hmmm anyway alhamdulillah dapat jugak pergi sekolah..

well then, shuk buat kenduri doa selamat.. ramai jugak yg datang, geng pasum, palam, intec dengan uia.. bestlah dapat jumpa balik kawan.. (doa selamat tak sempat attend.. hahaha) ehsan, nadzir, pah, syaqira, era (sori tak tulis nama, mata mengantuk -.-) aku? takde buat kenduri pun just buat dalam family and insyaAllah it's enough for me =')

credit to noor and cameraman... 25 Altima0711 =D

hmm, so sebelum aku kemas beg, aku kemas dulu barang2 yg rasa mcm nak buang.. haa, betul semua kertas2 spm... nyesal tak tinggal je kat sekolah.. hmm, mane taknya nyemak je kat rumah lelama... proses angkut barang2 tu ke rumah lagi.. haihhh.. yelahh, sblm2 ni hujung thn ada gotong royong bersih kelas.. kertas2 semua tu buat kitar semula je.. since spm habis lambat jadi agak tak terurus dah ditambah dengan konon2 rasa sayang nak buang.. hahaha


these are a few things... mmg banyak gler.. haha

haa, biasalahkan time mengemas ginilah jumpe bende2 yg mengarut hahaha... lagi satu sape ingat bende alah ni time form 3 semangat aku menyalin.. hahaha how childish =O


siang tadi, memang all out shopping, shopping sakan for last few things with mama and abah.. love both of u... last day lahh katakan dan aku amatlah happy =D alhamdulillah thanks!!.. esok 13.9 khamis amatlah busy dgn pre departure 9am-1pm lepas tu harap2 takde urusan bank ke pape... hmmm hope for a smooth day tomorrow... insyaAllah =D

so apelagi aku buat ek? overall mmg proses nye teramat sangat lambat... hahaha baru tadi siap packing.. 11.30 p.m. 12 sept 2012... fuhh, penat gler.. mcm buat puzzle je nak susun barang... itupun rasa mcm dah exceed weight limit... redha jelah.. hmmm tapi berat jugak nak bayar beratus just utk a few kgs.. hopefully not! so i'm writing this post on my last night at home.. i'm sure i'll miss my home sweet home.. last night to have a good night sleep (guess its already 2 o'clock in the morning.. =/ )


so am I well prepared?
physically? mentally? spiritually?
O Allah Help in Making all the answers YES! aminn..
do pray for me and all my family and friends..... =D


the author

Friday, September 7, 2012

RAMADHAN --> SYAWAL

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

اَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُاَللّهُ اَكْبَرُ , تَقَبَّلَ اللّهُ مِنَّ وَ مِنْكُمْ

huhu, sempena 21 Syawal 1433H sempat lagi aku nak post pasal raya.. hehe.. yelah memandangkan alhamdulillah baru je habis puasa 6.. so kira rayalah ni.. =D but before nak story2 pasal raya nih.. kite berbalik kpd bulan barakah, bulan ramadhan haritu :'D

RAMADHAN 1433H
hmmm, suasana puasa kat sekolah dulu dengan sekarang mmg berbeza.. terasa jugaklah.. kalau dulu sibuk nak beli air kat kantin ke.. bazar ke (2 kali je aku penah pegi =/ ) tapi kalau aku kat intec memang ke masjid jelah makan free.. heeee =D tapi best jugaklah sebab this year every weekend dapat buka dengan family..  haha..
personally aku rasa agak errrr tahun nih... yelah dah takde aktiviti surau yg diwajibkan pergi.. semua kene gerak sendiri... Astaghfirullah ='( next year insyAllah dipertemukan lagi dengan ramadhan and it must be better =D agak terasalah rindu nak bertadarus lepas zohor pastu tido ponteng prep petang.. hahaha XD suasana dalam dewan makan yg havoc... menu supper@moreh yg best, sanggup beratur panjang2.. haha so i guess next ramadhan will be totally different (suasana) from these two years back.. :/


SYAWAL 1433H
okayy, tahun ni bak kata orang lain last raya kat malaysia sebelum pergi jordan.. oklah betullah tu.. tapi kalau berkesempatan boleh balik raya aku baliklah insyaAllah.. hahaha tak kisahlah manja ke homesick ke hape.. =P memang digalakkan kita untuk menziarahi dan melawat ibu bapa kita kan keluarga kita.. takkanlah 5years straight.. nak2 kalau berkemampuan balik kan.. insyaAllah Allah permudahkan kalau niat baik.. amiiinn... hihi

ehh, okay tu cerita tahun depan, nak kabonya, tahun ni memang lain sikitlah raya, 3 members of the family were not with us... ani + a. hazrul + damia raya kat kulim... ayun + a.zam + khadijah raya kat johor... aisyah pulak tak balik malaysia.. so yang tinggal, yang kecik2 je (ehh kecik lagi ke??) ali, sofi, anas dengan adik... kitorang jelah yang beraya dengan mama dan abah.. =') hmm, to be honest tak berapa meriah sangat.. pergi muar balik hari, total pergi beraya 5 rumah sedara pastu rasa mcm rugi jugaklah sebab takde kat rumah time buat open house utk family.. tak dapat jumpa mak cik2 pak cik2... sebab apa? sebab beraya dengan apin dan shuk...

pagi raya 1 syawal =)
hmmm, aku apin dengan shuk selain rumah kitorang bertiga rumah aina je pergi.. haha makan laksa penang yang dia buat sendri.. boleh tahan aku tambah sekali XD sebelum ni time sekolah tak heran pun nak pergi beraya sebab bape hari je lepas tu dah jumpa kat sekolah... hahaha.. total duit raya pun bolehlahh.. masih masuklah duit raya dalam poket ni.. 


2012-08-2513

huhuhu lagi ape ek nak cerita?

takde pape dah kut.. anyway I am enjoying my last few days and RAYA in (ke at) MALAYSIA <3 font="font">
thank you abah, mama, siblings and friends for all the happiness and raya wishes too :3


the author

Saturday, August 18, 2012

Bye2 INTEC =D

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

hmmm, dah habis segala benda.. final exam selama 4 hari dah habis.. barang2 dah habis packing semua.. aku taktaulah, aku takde rasa sedih ke hape ke.. gambar2 kat intec yang aku sendiri amik pun takde... haha mungkin sebab aku tak berapa attached sangat dengan intec nih.. mana taknya every weekend balik rumah kan.. hahaha XD tapi yang aku suka MEJ02 (kelas aku) dengan rumah ke apartment ke kolej ke pape jelah C8/ 304... bukan sebab ape.. hidup kat intec ni dikelilingi mereka jelah kan.. pergi kelas balik kolej... tak berapa social mungkin.. :/  well, they had been very good friends to me.. but i must not lie to myself, friendships need time to grow.. 3months for me just enough to get to know each other and try to get along with them.. but to understand them  might need some years. agree?... InsyaAllah nanti bila kat jordan kita kenal2 rapatkan lagi ukhuwah kita..

IMG-20120719-00257
MEJ02 dinner dgn ustaz amin kat sahara tent, shah alam

So, dalam masa 3 bulan nih, selain belajar belajar dan belajar... kitorang ada pergi BTN kat ulu sepri,rembau (MARA) budak2 jpa pegi ulu kenas, kuala kangsar kalau tak silap.. dengar ceramah memang boring.. aktiviti LDK die memang agak happening, kalau tanya pendapat mana lagi penting agama ke bangsa ke pendidikan ke hape.. jawapan die mesti politik.. hahaha sebab dengan politik yg stabil baru yg lain2 terjamin bla bla bla.. ada betul die ada jugak kureng die.. huhu XD hahaha.. cukup2 belum 21 lagi... kita observe dengan kaji dulu... =D
IMG-20120710-00234
003 no SPM aku.. =D

pastu nak last2 tu ada pertandingan pementasan arab.. kali ni aku malas nk berlakon.. haha sebab arab beb bukan senang nak hafal.. kalau nak boleh tapi malas.. haha (terigt time drama english) =) dapat no5 pun bolehh.. hahaa good job MEJ2 btw, aku jadi tukang props je.. XD... so sekarang ni tunggu fly jelah.. results final exam sape tau kan..? ok ke ko?

oh ye, kami ni MEP2012 campur dengan budak mesir sekali.. XD

the author


Friday, August 17, 2012

Friends For Life -ALTIMa0711-

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه

okay2 macam yang aku bagitau sebelum ni, aku memang nak post sangat2 pasal friends hangout ni yang dah pun berkurun lamanya.. cerita pun dah basi.. haha so aku simpul ikat matikan die.. sebab takde org nak baca pun.. haha

1. Sunway pyramid, 7 Julai 2012: aku, razwan, ehsan, shuk, ikram, era, fanah, pah, naza, fafa, syaqira, piya, kinah, huda, ummul semua sampai waktu lunch padahal aku dah siap dari pagi... haha nak sambut birthday ehsan 7/7 so kitorang lunch kat pizza hut.. bestlah makan ramai2 gelak2 pastu suke hati je kitorang (laki) makan makanan naza... hahhaa!Ikram left after zohor.. pompuan main ice skating.. shuk tgk brave (sorang2 kesian kan? haha) tinggal aku, ehsan dgn razwan je.. niat di hati nak tgk spiderman tapi semua dah full, jadi kitorang jalan2 jelah dalam tu.. aku je yang beli barang, diorang teman je aku jalan... haha banyak jugak kitorang sembang time tu.. =) lepas asar pah, fanah dgn huda balik... budak pompuan baru nak beli2 barang.. kitorang konon nak minum petang sementara tunggu bdak pompuan siap.. tapi sampai ke sudah tak siap.. hahha pastu barulah budak pompuan nak makan time tu dah pukul 6 lebih, konon jelah tea time padahal dah macam dinner.. =P konflik sket time tu nak balik sebelum maghrib atau lepas.. tapi nak tunggu habis makan pun dah sampai maghrib.. haha lepas maghrib baru chow dari situ.. konflik lagi tak ingat nak naik llif
tinggal ni je lepas isyak.. semua penat nak balik sampai tak jumpe jalan keluar.. haha
(halang laluan orang jap nak ke tandas jap.. haha)

2. Hangout dengan NADZIR sahaja.. hahaha yelah die mcm merajuk sebab 'tak' ajak die pegi sunway haritu padahal die yg balik rumah.. so nak pujuk hati die nih.. aku ajaklah die keluar.. tak jauh pun kat AEON BUKIT TINGGI je.. tengok The Amazing Spider-man... katanya baru 1st time tengok wayang dan makan Subway for Lunch.. die belanja aku.. hahaha ni yg suka nih.. XD
nadzir dalam kete, aku drive =)

3. Dinner dengan ALTIMA0711 yg belajar kat intec... ahli2nya ANAS, SHUK, LUQMAN, MASHI, AINA, NAZA, MIRA HUSNA, KIFAK, ALIP. dah takde yg special pun, sebab agak banyak kali jugak... hahaha ayam penyet, mekdi, kenny rogers, secret recipe semua dah.. hahaha tapi org yg join kadang tambah kadang tolak.. tu jelah.. tapi aku, shuk mashi memang ahli wajib.. hahaha selepas naza masuk die pulak jadi ahli wajib... 
IMG-20120705-00221
first mini gathering altima-intec 4 orang je =)


thanks korang... 

the author

CATCH ME BECAUSE YOU CAN :)

Instagram

Blacy Smiley - Haha Bucktooth