Allah Selamatkan Kamu.. !

Assalamualaikum, Welcome to aNas nO HouSoku :) Any typos don't blame me, blame AutoCorrect :P Syukran! "Warning! May Contain Bahasa Rojak, Spelling and Grammatical errors" [The Author]

Friday, March 8, 2013

Ukhuwah Fillah :)


السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


I guess it has been awhile for me writing a new entry, the first one this month  The heat of the 1st exam for this 2nd semester can be felt now but guess what still not in the mood of studying so that is why I'm writing right now.. Hahaha This time like no any other posts before, I'd been called to write about ukhuwah, brotherhood, friendship or whatever you want to call em  Lately alhamdulillah I'd been enjoying my times with my friends here.. nak kabo pentingnya macam mana, even time kat sekolah dah nampak kalau ukhuwah antara batch tu kuat mesti gempak jugak results diorang, HAA ini baru skop dalam batch dalam sekolah tapi kalau kita ambik ukhuwah sesama saudara seislam?

Hmmm, bermula dengan lepak2 santai dengan geng PINTAR kinda like usrah… main boling kut, hahaha agaknya tu kut yang best :P to be honest when I was at school, even I was the naqib I didn’t see the importance of it though some discussions were very good, well maybe because at school mostly everything is provided… kau nak majlis ilmu, kat surau ada, dalam kelas pun banyak cikgu2 nak tegur… kawan2 pun ramai pagi petang siang malam.. nak call mak ayah pun murah, pastu boleh balik setiap bulan pulak tu kan, sekurang-kurangnya… well things are different here, and you must find yourself a way to be in HIS way… pengisian rohani dan ini mungkin salah satu daripadanya… kelas2 agama memang banyak, nak tak nak je sekarang ni…


Then, kami budak-budak dentist 1st year lelaki seramai 12 orang sahaja (+1), yess 12 sahaja limited edition tuu.. buka puasa sama2, walaupun sembang kopi semata-mata takda yang ilmiah sangat pun tapi itulah nak merapatkan ukhuwah, sebab insyaAllah kami akan menempuh 4 tahun akan datang bersama insyaAllah no one is left behind.. kawan2 medik pun ok je.. we’re not trying to be racist okay.. hahaha
gambar curi.. hahahah ada aku kisah?
Housemates pun semua Alhamdulillah.. dah makin ‘click’ sikit.. walaupun ye memang pelbagai ragam. Adib seorang hafiz asal kelantan, memang gua tabik sama luu, and ohh not to forget he is one of my coursemates J Shukri dah kenal 6 tahun memang macam tulah dia… hahaha Hazmi, cek mai dari kedah no hahaha dah kenapa tetiba cakap kedah ni XD lagi seorang Faizi, duduk jalan kebun family asal Kelantan kuat main game layan movie tapi score.. gempak lassiot.. hahaha

Dan bukan nak bangga tapi aku rasa aku paling rajin kemas rumah.. hahaha XD dah takde junior yang nak suruh sapu bersihkan.. kenelah buat sendiri, walaupun kadang2 tu terasalah jugak “asyik-asyik aku je!” tapi itulah aku ingat pesan mak aku dulu, duduk satu rumah ni kita kena benefits each other. Sebab aku rasa kat rumah nilah yang sebenarnya mencerminkan macam mana kita kat rumah dengan keluarga, yedok?  I’m doing my part as a housemate to keep the house clean, making dinner and wash the dishes :D insyaAllah from time to time things will be much better.

عَنْ أَنَسٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا يُؤْمِنُ أَحَدُكُمْ حَتَّى يُحِبَّ لِأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ. (البخاري ومسلم)
15 - Dari Anas ra., dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Tidak sempurna iman seseorang dari kamu sehingga ia suka saudaranya mendapat (kebaikan seperti) apa yang ia sendiri suka mendapatnya."
(Bukhari dan Muslim)

So, what I’m trying to say is that ukhuwah or friendship is very important to keep us going, obviously we can’t live by ourselves alone… we need each other, that’s how weak humans are.. we can’t live a normal happy live without others… being lonely is painful but to be far away from Allah is far more excruciating…

Even though our families are thousands miles away, apart but very close to our heart.
The Author

CATCH ME BECAUSE YOU CAN :)

Instagram

Blacy Smiley - Haha Bucktooth